ЗА СВЕ ЉУДЕ ДОБРЕ ВОЉЕ, КОЈИ ЖЕЛЕ ДА СЕ ПРИДРУЖЕ НАШОЈ ВЕЛИКОЈ ХУМАНОЈ ПОРОДИЦИ, ПРИПРЕМИЛИ СМО КРАТАК ПРЕГЛЕД ПРОЦЕДУРА ДАВАЊА КРВИ КОЈИ БИ ИМ МОГАО БИТИ ОД КОРИСТИ.

Ријеч трансфузија, потиче од ријечи ,,трансфундаре“ што значи преливати или пресипати. Представља поступак венске надокнаде крви и њених деривата. Користи се у свим ситуацијама када постоји недостатак или губитак крви или деривата из човјечијег организма. Коришћење трансфузије као терапијског поступка је јако распрострањено у свим гранама медицине.
Крв се добија од добровољних давалаца. То су здраве пунољетне особе. Даваоце прије давања крви прво прегледа доктор, узима им анамнезу, евентуално лабараторијске анализе.

Ко све може бити давалац крви:

Здрава особа
Да је тежа од 50кг
Пулса од 50-100 у минуту
Крвни притисак не виши од 180/100 и не нижи од 100/60
Тјелесна температура до 37Ц
Налаз на плућима и срцу уредан
Грло без упале
Лимфне жљезде, јетра и сљезина не смију бити упаљене
Крвна слика добра
Интервал за давање за мушкарце износи 3 мјесеца , а за жене 4 мјесеца
Посебна припрема за давање крви није потребна, али се препоручује:

Да прије давања крви особа буде одморна,
Да је претходне ноћи спавала уобичајено (довољно),
Да је узела лагани оброк и довољну количину течности- најбоље воду 1-2 сата прије давања крви.
Поступак послије давања крви

Завој на прегибу лакта не треба скидати сљедећа два сата.
Тог дана треба да се уноси течности нешто више него уобичајено (за 3-4 чаше воде). Могу се обављати уобичајене активности.
Треба избјегавати тежи физички рад или вјежбе као што су подизање терета, одлазак у теретану, гурање тешких предмета, најмање 4 сата послије давања крви.
Избјегавати журбу, пушење бар 2 сата, алкохол бар 8 сати, дуготрајно стајање, прегријане просторије.
Тог дана не кретати као возач на дуг и напоран пут нити обављати ризичан посао (нпр.пењање, рад на скели и сл.).
Књижицу да сте давалац крви пожељно је да увјек имате са собом. Без обзира што већина људи зна своју крвну групу, без писаног документа то ништа не значи.
Крв даваоца се обрађује у трансфузиолошким службама ради заштите примаоца-болесника. У ту обраду спада и обавезна провјера крвне групе, Рх фактора и тестирање на болести које се преносе крвним путем (хепатитис Б и Ц, ХИВ, сифилис).
Трансфузија се само примјењује у здравственим установама. Припрему и ток трансфузије надзире ординирајући доктор, а спроводи је медицинска сестра.
Прималац-болесник трансфузије увијек треба да се добро информише од доктора и медицинске сестре у коју сврху прима крв.

ПОРЕД ДАРИВАЊА КРВИ, ВЕОМА ЗНАЧАЈАН ВИД ТРАНСФУЗИЈЕ ЈЕСТЕ ПОСТУПАК ДАВАЊА ТРОМБОЦИТА

Тромбоцити или крвне плочице су ситни крвни елементи који су потребни за заустављање крварења.
Нормалан број тромбоцита је 150000-450000 у милилитру крви. Тромбоцити се стварају у коштаној сржи. Животни вијек тромбоцита је око недјељу дана, послије чега се разграђују и нестају из циркулације.
Трансфузија тромбоцита се користи код оних болесника код којих је број тромбоцита толико смањен да је недовољан да спријечи крварење што може довести и до животне угрожености.
Из сваке јединице крви која се добија од добровољних давалаца крви могу се припремити тромбоцити. Међутим, количина добијених тромбоцита је мала и потребно је да неколико особа да крв (шест до осам) да би се припремили тромбоцити за једног болесника.
Број тромбоцита који се издваја из крви даваоца мали је у односу на укупан број тромбоцита у крви и не угрожава нормално функционисање организма, а обнови се за 48 часова.

Давалац тромбоцита може бити свако лице ако:

  • има између 18 и 60 година
  • има преко 60 кг
  • је прошло 2 мјесеца од класичног давања крви

Тромбоцити се могу давати на сваких 15 дана.